Monday, September 12, 2022
HomeОнлайн образованиеLMS срещу LCMS - Кой е отговорът на вашите нужди от електронно...

LMS срещу LCMS – Кой е отговорът на вашите нужди от електронно обучение?

В сегашната технологична епоха на Интернет повечето фирми и организации са възприели електронното обучение като предпочитан метод за обучение на своите служители. На пазара се предлага голямо разнообразие от инструменти, които улесняват бизнеса да обучават служителите си ефикасно и ефективно и да ги превръщат в продуктивни членове на организацията. Ако сте бизнес, който обмисля прехода, важно е да сте запознати с различните видове софтуер за обучение на пазара, за да можете да вземете информирано решение относно LMS, който е най-подходящ за вас. индивидуални изисквания.

Когато става въпрос за избор на инструмент за интегриране на електронното обучение във вашия бизнес, основното объркване е изборът между система за управление на обучението (LMS) и система за управление на учебното съдържание (LCMS). Често пъти споменатите по-горе инструменти се считат за едни и същи. Въпреки че има някои прилики между двете, и двата инструмента са различни един от друг. Тази статия има за цел да ви даде общ преглед на това какво представляват LMS и LCMS, за да можете да вземете информирано решение относно избора на този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Какво е LMS?

Ако търсите проста платформа, която ви позволява да управлявате взаимодействието на обучаемите със съдържание за електронно обучение, това, от което се нуждаете, е система за управление на обучението. Когато работите с LMS, не забравяйте, че съдържанието за електронно обучение трябва да бъде създадено във формат, съвместим със системата. Някои от определящите характеристики на системата за управление на обучението са изброени по-долу:

• Това е най-добрата платформа за предоставяне на онлайн курсове на участниците, както и за наблюдение и оценка на техните дейности и представяне.
• Организацията има вътрешен капацитет за взаимодействие с HRIS (информационна система за човешки ресурси), за да оцени кандидатите, подходящи за участие, и да докладва, когато резултатът е готов.
• LMS използва функциите за управление на таланти на организацията. Не забравяйте, че подобна функция също е естествена част от информационната система за човешки ресурси. Въпреки това, интегрирането на LMS позволява на бизнеса да се възползва максимално от него, като изпълнява вече съществуваща роля в HRIS.
• Въпреки че не всички системи за управление на обучението включват тази функция, водещите имат вграден инструмент за управление на отчети за ефективността и анализи.

Какво е LCMS?

Системата за управление на учебното съдържание е сравнително по-сложна от LMS и се използва главно при създаване на съдържание за предоставяне на електронно обучение и онлайн курсове. Често пъти голямото разнообразие от инструменти, включени в LCMS, са същите като тези на LMS. В някои случаи обаче се приема, че бизнесът вече има надеждна настройка и поддръжка на LMS и следователно инструменти, които се фокусират единствено върху създаването на съдържание, са част от LCMS. С прости думи, основният фокус на LCMS е да улесни разработчиците да създават съдържание за електронно обучение, а останалата част от функционалността може да се управлява с помощта на услугите на LMS. Някои от акцентите на LCMS са изброени по-долу:

• Той поставя по-голям акцент не само върху създаването на съдържание за онлайн курсове, но и върху управлението му със значително намален фокус върху цялостния опит на обучаемите.
• Това е платформа, която предоставя многопотребителска среда, където голямо разнообразие от разработчици могат да обменят инструменти и да взаимодействат помежду си за най-добрия възможен резултат.
• Системата има вградено хранилище на учебни обекти, което представя цялото учебно съдържание по удобен за потребителя начин. Съдържанието може също да бъде архивирано и достъпно при поискване.

Ако учебният материал на вашата организация е във формат, който не се поддържа от LMS, обща система за управление на обучението няма да успее да импортира съдържание и да позволи модификация според изискванията. Това създава необходимостта от разработване на цялото съдържание от нулата и тук идва системата за управление на учебното съдържание.

Кой е по-добрият вариант за вас?

Няма дискусия, че приликите и разликите между LMS и LCMS правят избора на платформата, която е най-подходяща за вашето конкретно обучение, се нуждае от трудна задача. Има много неща, които трябва да се обмислят преди финализиране на решението. Въпреки това, вземането под внимание на точките, посочени по-долу, може да осигури солидна основа за избор на най-подходящото решение в контекста на вашата компания.

• Винаги трябва да помните, че докато „C“ в системата за управление на съдържанието означава „съдържание“, това означава повече от способността на системата да „създава“ уроци. И LMS, и LCMS имат елемент със съдържание. Въпреки това, за създаването на това съдържание, LCMS е единствената възможност на ваше разположение.
• Ако се интересувате от това как вашите обучаеми могат да участват в онлайн курсовете, които сте създали за тях, LMS трябва да бъде вашият предпочитан избор. Въпреки това, когато искате да създадете тези онлайн курсове от нулата, LCMS е това, от което се нуждаете.
• При условие, че имате опитни обучители и коучове във вашата организация, се препоръчва да изберете LCMS, тъй като такива професионалисти могат да действат като разработчици и да превърнат знанията си в изчерпателен онлайн курс за стажанти. От друга страна, ако купувате съдържание от трета страна, LMS трябва да е достатъчен за вас.

Сега, когато сте запознати с основните характеристики и приложения на LMS и LCMS, всичко, което трябва да направите, е да оцените нуждите на вашия бизнес и да решите кое решение е най-подходящо за вашите уникални нужди.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най - известен

Advertisement