Monday, September 12, 2022
HomeБлокчейн и криптоКак блоковите блокове могат — Създайте глобалната верига за доставки

Как блоковите блокове могат — Създайте глобалната верига за доставки

След пускането си през 2008 г., технологията зад най-популярната криптовалута, Bitcoin, държеше съда на ръба, привличайки вниманието особено от самото начало и финансовия сектор. Като такъв, той едва започва да получава повече внимание, тъй като компаниите постепенно осъзнават, че може да бъде ценен за много други неща, освен за проследяване на плащанията.

Просто казано, блокчейн е разпределена книга, която насърчава търговията с блокове. Всяка кутия е прикрепена към другата, преди да пристигне, като се използват най-трудните изчисления, чак до първоначалната продажба. Точките за достъп са постоянни, ясни и с възможност за търсене, което дава възможност на членовете на общността да виждат маркетинговите акаунти в тяхната цялост. Всяка корекция създава нов „блок“, добавен към края на „веригата“ – форма, която затруднява всеки да редактира записи в следващата стъпка. Директорите позволяват информацията да бъде транскрибирана и споделяна между големи групи от несвързани компании и всички членове трябва заедно да консолидират всички решения – които са от интерес за всички.

В момента много внимание и пари са изразходвани за професионални разходи. По този начин е също толкова обещаващо, че тестът за измерване се основава на глобалната връзка на взаимоотношенията, сложността и разнообразието от нужди, които наистина представляват видовете проблеми, които тази технология се стреми да адресира.

Просто приложение на блокчейн парадигмата към веригата за доставки може да бъде записването на обмена на активи в книгата, тъй като събитията ще информират присъстващите страни, както и цена, дата, местоположение, тип и състояние на продукта и всичко друго. информацията може да бъде полезна при проектирането на търговска верига. Не би било възможно да се унищожи книгата поради нейния криптографски и непроменен характер.

Сега първото убийство и компаниите преместват блокчейна, за да преструктурират своята глобална верига и да ускорят значително бизнеса си.

1. За Maersk, най-голямата спедиторска компания в света, проблемът не е в съответствие с конвенционалните ъгли по целия свят на товарните кораби. Вместо това въртенето на стойките за хартия е свързано с всяко устройство. Едно устройство може да изисква играчи и одобрения от до 30 групи, включително митници, данъкоплатци и здравни администратори, разпределени над 200 или повече дръжки. Докато товарът може да бъде натоварен на кораби за минути, товарът може да се държи на гарата с дни, защото липсва лист хартия, а съдържанието е в лошо състояние. Цената за доставка и обработка на цялата хартия обикновено е равна на цената на доставка в контейнер по целия свят. Системата също е изпълнена с измами, тъй като важен транспортен законопроект може да бъде нарушен или наложен, за да позволи на престъпниците да пренасят стоки или да обръщат фалшиви продукти, което води до милиарди долари измами в морето всяка година.

Миналото лято Maersk потърси партньорство от културни експерти, спедитори и производители на мебели. Той започна да ускорява първите си дигитални пилотни тестове за цифров транспорт и неговите филиали, за транспорт между Ротердам и Нюарк. След подписването на документа митническите служители могат да подпечатат копието с цифрови подписи, така че всички други участващи – включително самият Maersk и други държавни служители – да могат да видят, че е пълен. Ако по-късно възникне спор, всеки може да се върне към записа и да бъде уверен, че никой не е променил това. Интегрираната криптография също затруднява формирането на действителните подписи.

Вторият тест последва цялата документация от пристанището на Момбаса, Кения, до Ротердам, Холандия. Тъй като всички тестове преминаха гладко, Maersk беше последван от оборудване за проследяване с ябълки от Колумбия и цветове на мандарина от Калифорния.

2. Както повечето търговци на дребно, Wal-Mart се стреми да идентифицира и елиминира храната, която трябва да бъде запомнена. Ако клиентът е болен, може да отнеме седмици, за да разбере продукта, пратката и продавача. За да се справи с това, миналата година тя обяви, че ще започне да използва блокчейн за записване и записване на предпроизводствени продукти – ценни данни от една разписка, включително доставчици, информация за това как и къде е отглеждана храната и кой я е прегледал. Базата данни разпространява данни между палета и действителния пакет.

Това дава възможност за бързо откриване къде замърсеният продукт е бил изложен на няколко минути на ден, както и да се вземат някои важни характеристики за вземане на информирано решение относно циркулацията на храната.

Wal-Mart, който вече е завършил два проекта за шофиране – транспортиране на свинско месо от китайски ферми до китайски магазини и производство от Латинска Америка до Съединените щати – и се е уверил, че завършената версия може да бъде сглобена в рамките на няколко години.

3. BHP разчита на търговци на дребно в почти всяка минна индустрия, като се договаря с геолози и транспортни компании за събиране на проби и провеждане на проучвания, водещи до бизнес решения, включващи множество страни, разпределени на континенти. Тези доставчици обикновено съхраняват проби от скали и течности и проверяват с имейли и електронни таблици. Изгубеният файл може да причини големи и скъпи главоболия, тъй като пробите помагат на компанията да реши да пробие нови кладенци.

Решението за BHP, което стартира тази година, е да използва блокчейн за записване на движението на скални образувания и водни проби и по-добро поддържане на данните в реално време, генерирани по време на доставката. Сигурно съхранение на файлове, извличане и последователност на данни от няколко страни, както и бърз достъп до всички функции, които ще подобрят неговата верига за доставки.

BHP вече иска доставчиците му да използват приложението за събиране на данни в реално време – то има табло за управление и опции за процесите, които са най-подходящи за техните операции. Експерт, който прави демонстрация, може да интегрира данните като време за събиране, уеб анализатор може да добавя отчети и всичко ще бъде незабавно видимо за всеки, който може. Няма повече изгубени мостри или текстови съобщения. Въпреки че някои аспекти на това събитие са сходни, се очаква новата система да стимулира вътрешния капацитет, позволявайки на BHP да работи ефективно със своите колеги.

Понастоящем, в много ранни внедрявания, блокчейнът се движи подобно на съществуващите системи на компаниите – обикновено стари бази данни или електронни таблици като Excel на Microsoft. Най-трудната част ще бъде създаването на нови бизнес модели. Преместването на блокчейн бизнес в целия бизнес означава, че компаниите често трябва да се отърват от съществуващите си бизнес практики и да започнат от нулата. Опит не за мъртви сърца.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най - известен

Advertisement